dhs-sf

Allsangkveld på museet

Allsang på museet

Bind deg ein blomekrans

Allsangkveld med Sogndal trekkspelklubb og Krudlalaget

Folkeviser og songar frå skulesongboka

Onsdag 24 nov. kl. 19 00

Inngang kr. 150

Open museumskafe

Sogndal Trekkspelklubb og De Heibergske Samlinger - Sogn Folkemuseum

Hagedag på museet 2021

Hagedag på museet 2021

Laurdag 5. juni mellom 11-16 inviterer museet alle hageinteresserte til hagedag. For å skapa god avstand mellom folk, har vi i år valt å spreia arrangementet over heile området. På dei ulike tuna på friluftsmuseet finn du aktørar med stor kunnskap om hage. Her kan du skaffa nye og spanande planter, få ny kunnskap, kosa deg på museumskafeen og treffa andre hageentusiastar i vakre omgjevnader.

Julebutikken

Julebutikk på museet

Kjem jula som "Julekvelden på kjerringa" i år og?

I julebutikken her på museet kan du få gode idéar til julegåver og til årets julekalendar.

Vi har førjulssal i museumsbutikken i heile november og desember, med 50% rabatt på alle varer, utanom bøker og ting vi har i kommisjon.

Ta turen innom, så slepp du kanskje siste liten gåvene i år.

Velkomen skal du vere!

Vi har ope alle kvardagar frå 10 - 15

julesekk

Hagen ved Melheim

Melheimhuset

1940-tals hage. Matauk vart det store slagordet for hageeigarane gjennom dei mørke krigsåra. Mang ein plen vart endevendt for å gje dyrkingsareal. Grønsaker som kan lagrast var vanleg, t.d. lauk, kålrot, raudbeter, potet og nepe. Bønner og sukkererter var òg vanleg.
Av urter var karve, timian og skårekong/ oregano mykje brukt i mat. Bærbuskar og frukttre stod spreidd i hagen.

Få hadde grasklyppar. Graset vart i staden slege eit par gonger i løpet av sommaren og gjeve som fersk fôr til ”heimedyr”, eller tørka til høy.

Museet 50 år i 1959

Eit uttrekk frå "Historielaget for Sogn" si årbok frå 1959, utgjeve i samband med 50 års jubileet for museet.

Det er ikke på sin plass her å følge arbeidet i detalj fra år til år og dokumentere innsatsen med statistiske opplysninger om tiltak og tilvekst. Slike finnes i de trykte beretningene i tidsskriftet og er således tilgjengelig for enhver som har interesse av dem. La oss heller prøve å se museumsarbeidet i perspektiv og framheve hovedlinjene i den frodige veksten og streife slike tiltak som ble av varig betydning for utviklingen.

Prestegardshagen

Prestegardshagen

Dei gamle prestegardshagane var mønsterhagar som vart viktige for utviklinga av hagekulturen her i landet. Så langt råd er, skal hagen rundt Vik prestegard vera ein rekonstruksjon av prestegardshagen i Vik.

Mange prestegardar fungerte som førebilde for andre i bygda. Mange nye planter som kom til bygda, kom først til prestegarden, og kunne så spreiast derfrå. Prestegardshagen på museet er under oppbygging og skal visa ein hage frå tidleg 1850-tal. I ein etablerings-fase har vi gjerda inn nyplanta tre slik at ikkje hjorten skal øydeleggja dei.

Skogbruk

Skogbruk

Her på Kaupangerhalvøya finn vi nokre av dei mest drivverdige skogane på Vestlandet. Verkeleg stordrift av skogen kom med vassaga. Oppgangssaga vert teken i bruk her i området sist på 1500-talet.

Pages

Subscribe to RSS - dhs-sf